• AREFS taide ja kultuuri ry is located in Haukivuori in rural Finland and organizes and supports art and culture projects

AREFS taide ja kulttuuri ry
AREFS art and culture association  • Savon Radan ryhmä organizes activities along the historical Savo lineSAKSALANHARJU UUTISET - NEWS

Saksalanharjun Uutiset – Saksalanharju News

Lehti toimitetaan suomeksi ja englanniksi.
Levikki 5000 kpl ja ilmestyy 2-4 kertaa vuodessa.
Lehti toimitetaan myös sähköisesti osoitteessa www.saksalanharju.info

Olemme perustamassa omaa kulttuurilehteä Mikkelin Haukivuorella sijaitsevan Saksalanharjun alueen elävöittämiseksi sekä edistämään Etelä-Savon kulttuurimatkailua. Siksi tiedottaminen on tärkeä osa toimintaamme. Haluamme tuoda yleiseen tietouteen Saksalanharjun ainutlaatuisuuden ja sen vielä melko tuntemattoman historian sekä kehittää alueella jo hyvin alkaneita taide- ja kulttuuriaktiviteettejä. Alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Valtioneuvoston periaatepäätöksellä Saksalanharju on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Harju on ehkä koko Euroopan suurin drumliini.(www.ymparisto.fi) Lehti tiedottaa alueen kulttuuritarjonnasta, kertoo alueen historiasta ja sen ihmisistä. Muinaisten erämiesten tiedetään vaeltaneen nykyisen Haukivuoren alueella jo 2000 eKr. Vanha tarina kertoo pitäjän saaneen nimensä siten, että haukka kantoi suuren hauen kynsissään Saksalanharjulle, jota ryhdyttiin nimittämään Haukivuoreksi.

Saksalanharjulla on monenlaista kulttuuritarjontaa ja palveluita.

Taidekeskus Saksala ArtRadius, www.saksala.org, on monipuolinen taidekeskus ja taiteilijaresidenssi. Rakennus (rakennusvuosi 1928) on entinen vanhainkoti, jolla on oma mielenkiintoinen historiansa.

Taidekeskuksen residenssissä vierailevat lukuisat kansainväliset taiteilijat näkevät ja kokevat Saksalanharjun omalla tavallaan, joka heijastuu heidän teoksiinsa.
Taidekeskuksen muu toiminta:
AllaprimA MuseuM – näyttelytilat moderni- ja lastentaide
FOAM sculpture park - ulkoilmaveistosmuseo
metsäLABYRINTTI, ainutlaatuinen koko maailmassa
lasten metsä
taidesymposiumit
taidekasvatus
taidekurssit ja – työpajat
ympäri vuoden tapahtumien ja konserttien järjestäminen

Gallery AbOvo on taide- ja lahjatavara liike, jossa on myös pieni näyttelytila. Kaikki myytävät tuotteet ovat kotimaisia, laadukkaita kädentaito tuotteita. Galleriassa sijaitsee myös koruateljee ja siellä järjestetään erilaisia kädentaitokursseja ja työnäytöksiä.

Martin Galleriassa on esillä monenlaista kansantaidetta ja käsitöitä. Galleria tunnetaan mm. korkeasta puutornistaan ja valtavasta juhannuskokostaan sekä seisontakeinuistaan.

SAKSALANHARJULLA SIJAITSEE MYÖS:
RislaPuun huonekalusuunnittelijat Kari Virtanen, Rudi Merz, Peter Schmidt ovat kansainvälisesti tunnettuja.
Marmis valmistaa luonnon marjoista marmeladia.
Aunen kotileipomo valmistaa kuuluisaa ruisleipää, jota saa mm. Harjunhelmestä.
Harjunhelmi on Saksalanharjun keskeinen kokoontumispaikka, josta saa monipuolista palvelua. Mm. matkahuolto, polttoainejakelu, kahvila ja pitopalvelu jne. Harjunhelmi tekee mm. piknik koreja Saksala ArtRadiukselle. Harjunhelmen terassilta on huikeat näkymät yli koko Saksalanharjun Kyyvedelle.

Kyyvesi on vanhempi kuin Suomen muut suurjärvet, koska se ensimmäisenä kuroutui itsenäiseksi järveksi. Saksalanharjun läheisyydessä sijaitsee myös Haukivuoren vanha kirkonkylä, joka oli ennen kylän keskusta. Nykyisin siellä on vain muutama vanha kirkko ja asuinrakennus jäljellä. Kirkonkylä on idyllinen paikka, jossa voi aistia historian havinan. Kirkonkylä muodostui aikoinaan Saksalanharjun kupeeseen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2009 AREFS taide ja kulttuuri ry, Finland. All rights reserved.
No reproduction by any means or in any language without prior permission of the author.